Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Droomparken
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

Sportclub Feyenoord heeft zaterdagmiddag in de hoofdklasse A met 3-0 gewonnen van Spijkenisse. De ploeg van Raymond Frehe stijgt door de zege van de vierde plek naar de derde plaats op de ranglijst. SC Feyenoord heeft nu met een wedstrijd minder gespeeld, vier punten achterstand op de koploper en promovendus DHSC uit Utrecht. Volgende week zaterdag kan SC Feyenoord in de uitwedstrijd tegen staartclub Achilles’29 in de hoofdklasse A de achterstand tot een punt verkleinen. Bovendien kan SC Feyenoord bij een overwinning de koppositie pakken in de tweede periodetitel. ‘’Maar dat is niet onze doelstelling’’, zei Frehe afgelopen week al tegen ondergetekende. ‘’We willen zo hoog mogelijk eindigen.’’ 

SC Feyenoord behaalde dit weekend zijn tiende overwinning van dit seizoen. De ploeg won op eigen terrein voor de achtste maal. Tot op heden vergaarde SC Feyenoord 34 punten in achttien confrontaties. De ploeg scoorde al 46 goals en kreeg er 24 tegen. SC Feyenoord is de productiefste ploeg in de afdeling. Voor de tweede maal in de competitie kon goalie Rick van den Burg een ‘clean sheet’ overleggen. Dat gebeurde eerder voor de winterstop tegen ARC: 6-0. 

In de eerste helft slaagde SC Feyenoord erin om een signaal af te geven aan de concurrentie in de strijd om promotie naar de Derde Divisie. Een volwassen, scherp en geduldig acterend SC Feyenoord was heer een meester in die fase van de wedstrijd. De ploeg legde Spijkenisse op de rug en was voortdurend op de vijandelijke helft te vinden. SC Feyenoord liet de bal aardig circuleren, maakte gebruik van de individuele kwaliteiten van de diverse spelers en het gaf achterin bijna geen kansen weg. De voorwaartsen van Spijkenisse slaagden er niet in om de bal voorin vast te houden, waardoor de middenvelders niet konden bijsluiten. De zorgvuldig opbouwende verdediging van SC Feyenoord bestaande uit Matthew Jones, Joris van Eijck, Jordy Dobber en Jerry Tieleman had net zo goed een vrije dag kunnen nemen. Ze waren sterker in de persoonlijke duels en werden zelden op de proef gesteld. SC Feyenoord sprong, in tegenstelling tot eerdere wedstrijden, nu wel zorgvuldiger met de kansen om. Na de rust was dat echter niet meer het geval. 

Spijkenisse was een gewillig slachtoffer voor de Varkenoordse brigade. Voor de falende ploeg van de scheidende coach Peter Wubben was niets meer dan een figurantenbijdrage weggelegd. Na vijf overwinningen in successie leed de degradatiekandidaat weer een nederlaag. Spijkenisse verloor het gevecht op het middenveld en defensief oogde het kwetsbaar. Het leek wel alsof de ploeg zich op voorhand al genoegen had genomen met een nederlaag. De inzet kon het gebrek aan kwaliteit echter niet verhullen. De ploeg mag bij zijn als het erin slaagt om degradatie naar de eerste klasse af te wenden. Spijkenisse strijdt net als het afgelopen seizoen opnieuw tegen degradatie. En dan te bedenken dat de ploeg drie jaar geleden nog in de Derde Divisie actief was. 

Al na drie minuten wist de thuisploeg de 1-0 op het scorebord te zetten. Linksbuiten Junior Obiku maakte zijn zevende goal van dit seizoen, nadat hij voormalig Feyenoord-jeugdkeeper Michael Termijn met een droog schot wist beet te nemen. Na tien minuten hield SC Feyenoord-goalie Rick van der Burg zijn ploeg op de been door een voorzet van Daan Bourgonje te pareren. Daarna bleef SC Feyenoord ook al de regie voeren. Linksachter Joris van Eijck, die de plaats innam van Kevin Patijn, zette met een schitterende crosspass Jeffrey Duijnstee in stelling. Diens kopstoot werd echter vakkundig gepareerd door Spijkenisse-goalie Termijn. 

Na ongeveer een halfuur kon diezelfde Duijnstee wel een feestje vieren. Het aanspeelpunt van SC Feyenoord rondde met een volley een voorzet van Obiku af, die zijn reputatie als linksbuiten weer eens waarmaakte: 2-0. Vlak voor de onderbreking nam SC Feyenoord door een penalty zelfs een keurige 3-0 voorsprong. Duijnstee, die het buitenkansje zelf versierde, stuurde de vijandelijke doelman Termijn naar de verkeerde hoek. De tweemaal scorende Duijnstee scoorde tot op heden negen goals en heeft een goal achterstand op de ‘valse spits’ van SC Feyenoord: Khalid Rahli. Laatstgenoemde is al tienmaal schotvaardig geweest. SC Feyenoord heeft in ieder geval voldoende spelers binnen de gelederen die een doelpunt kunnen maken en is dus niet van een speler afhankelijk.  

In de saaie tweede episode slaagde SC Feyenoord er niet meer in om het normale niveau te benaderen. SC Feyenoord leed veel balverlies en was daarnaast op het middenveld en voorin onnauwkeurig in de passing. De ploeg ontbeerde ook stootkracht. Kenmerkend was dan ook dat de ploeg in het openingskwartier geen kansen wist scheppen. In de 62e minuut loste de robuuste aanvoerder Jordy Dobber wel weer een afstandsknal, dat over het doel van Termijn verdween. Waarna SC Feyenoord in de 64e minuut weer gevaarlijk werd. Obiku gaf de bal fraai op op zijn collega-flankaanvaller Adil Akaniou, maar diens voorzet belandde in de handen van Termijn. 

Halverwege de tweede helft trachtte Obiku nog om Duijnstee in stelling te brengen, maar de assist kwam niet bij de spits aan. In de 70e minuut deed Spijkenisse met een spaarzame kans opnieuw aanvallend niet van zich spreken. Sander Barragan bracht met een steekpass Alessandro Franzoso in stelling, die verzuimde om de geroutineerde Van den Burg te verschalken. 

Tijdens de slotfase zette SC Feyenoord weer de bezoekende opponent verder op de eigen helft vast. Het Rotterdamse offensief leverde in de 82e minuut een afgekeurde treffer op van Duijnstee, die een hoekschop van Avdic nog wel tegen de touwen kopte. In de laatste drie minuten stichtte SC Feyenoord nog tweemaal gevaar. Obiku bracht met een voorzet invaller Sanzio Dieterich zonder succes in stelling. En diezelfde Dieterich, die naar RVVH zal gaan vertrekken, was bij zijn tweede kans niet in staat om een actie van een doelpunt te voorzien. 

Tekst: Stephan van Hal