Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Droomparken
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

// Sportclub Feyenoord wint derby tegen XerxesDZB

09 december 2018 - 09:26

In de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal heeft SC Feyenoord zijn tweede zege op rij behaald. De subtopper won op eigen terrein met 4-2 van staartclub Xerxes. SC Feyenoord deed in het eerste bedrijf aan klantenbinding. De formatie van Raymond Frehe liet de bal snel rondgaan in de ploeg en toonde individuele klasse. SC Feyenoord zette de Xerxanen toen flink onder druk. Het aanvalsspel leverde voor rust dan ook flink wat kansen op. Na de hervatting slaagde SC Feyenoord er niet meer in om aan de weg te timmeren. De thuisploeg speelde in een te laag tempo, hield het speelveld te groot, was minder geconcentreerd en dwong daardoor minder kansen af. Bovendien bleek de defensie kwetsbaar bij vijandelijke counters. En dus liet SC Feyenoord twee verschillende gezichten zien. Uitblinker bij SC Feyenoord was Tim Schoonheijm, die met drie treffers een important aandeel in de Varkenoordse zege had. Hij maakte zijn aanvoerderschap voor honderd procent waar.

Zoals gezegd kwam Xerxes er in de eerste helft niet aan te pas. Gedurende de tweede helft nam de ploeg tegen ‘De Zebra’s wel de regie in handen. De ploeg sprong echter wel slordig met de kansen om. Maar afgaande op de tweede helft verdiende de ploeg wel een punt.

Al na zestig seconden zorgde SC Feyenoord voor het eerste gevaar. Een vrije trap van Quincy Oosterom werd niet afgerond door de mee opgekomen verdediger Jerry Tieleman. Na zes minuten dwongen de gastheren opnieuw een aardige mogelijkheid af. Sandin Avdic lanceerde met een mooie pass topscorer Ricardo Merrelaar. Diens inzet werd vakkundig gekeerd door Xerxes-doelman Roy Spierings. Even later wist diezelfde ballenstopper zich weer te onderscheiden. Een afstandsknal van Junior Obiku werd keurig gestopt door de goalie, die kon terugkijken op een goede wedstrijd. Na een kwartier werd SC Feyenoord weer gevaarlijk. Een vrije trap van Oosterom leverde echter geen openingstreffer op. Zijn voorzet werd gepareerd door de vijandelijke goalie Spierings.

In de 26e minuut scoorde SC Feyenoord eindelijk de fraaie openingstreffer: 1-0. Adil Akanioui zette de bal voor op Merrelaar, die met een schuiver de bal hard in de touwen joeg. Vervolgens verdubbelde SC Feyenoord de marge tot 2-0. Een voorzet van Junior Obiku kwam via Xerxes-goalie Spierings, voor de voeten van Schoonheijm, die de kans knap wist te benutten.

In de slotfase van de eerste helft sloeg SC Feyenoord tweemaal toe. In de 37e minuut maakte Schoonheijm op aangeven van Junior Obiku de 3-0. En in de voorlaatste minuut van de eerste helft werd het door opnieuw Schoonheijm zelfs nog 4-0. De middenvelder werd ditmaal in stelling gebracht door Akanioui.

In de beginfase van de tweede helft wist Xerxes al snel de achterstand te verkleinen tot 4-1. Bruce van Kesteren was verantwoordelijk voor de eretreffer. In de 55e minuut kregen de dominante bezoekers weer een aardige mogelijkheid. Een combinatie van Moreno Marengo en Driesse werd echter door laatstgenoemde niet van een doelpunt voorzien. Diens schot verdween over het vijandelijke doel. Amper zestig seconden daarna werd het wel verdiend 4-2. Moreno Marengo speelde zich knap vrij en schoof de bal vervolgens keurig in de hoek. En dus werd Xerxes beloond voor zijn aanvalsspel.

Vervolgens probeerde SC Feyenoord de regie over te nemen. Na een uur kreeg de thuisploeg een aardige mogelijkheid op de vijfde treffer. Oosterom bracht met een steekpas Akanioui in stelling, die de bal echter niet onder controle kreeg. Daarna leverde een hoekschop van Akanioui geen kans op voor SC Feyenoord. In de 70e minuut wist SC Feyenoord-goalie Van der Burg de aandacht op zich te vestigen door een afstandsschot van Driesse onschadelijk te maken. In de 75e minuut leverde een stiftbal van Leerdam geen succes op voor de bezoekende formatie. Zijn inzet ging net over het vijandelijke doel.

Tijdens de slotfase kreeg SC Feyenoord nog twee kansen om de voorsprong te vergroten. In de 84e minuut verzuimde Van Oeveren, op aangeven van Veiga Lopes, de vijfde Varkenoordse treffer te maken. En vervolgens was een aardige mogelijkheid niet besteed aan Van Axel Dongen. De flankaanvaller wist een voorzet van Junior Obiku niet af te maken.

SC Feyenoord-oefenmeester Frehe wisselde drie spelers. Lucas van Oeveren, Serginio van Axel Dongen en Adair Veiga Lopes kwamen binnen de lijnen voor Ricardo Merrelaar, Adil Akanioui Sandin Avdic. Bij Xerxes viel doelman Spierings in de eerste helft geblesseerd uit. Hij werd vervangen door collega Jesse van Sonsbeek.

SC Feyenoord stijgt door de zege naar de vijfde plek op de ranglijst. De Varkenoorders hebben in veertien duels 23 punten behaald.

Tekst: Stephan van Hal
Foto: Patrick van Oeveren