Droomparken
Sponsor Adidas
Sponsor-Pepsi
Heineken
De Feijenoorder, Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-IVA
Sponsor-AA
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Droomparken

// SC Feyenoord verslaat Capelle

02 februari 2020 - 10:08
#

Sportclub Feyenoord heeft afgelopen zaterdag Capelle met 2-1 verslagen. Het elftal van Raymond Frehe kende in de regionale ontmoeting dus een goede generale voor de topper tegen lijstaanvoerder DHSC van volgende week zaterdag.

SC Feyenoord staat nog steeds vierde op de ranglijst in de hoofdklasse A. SC Feyenoord behaalde tot nu toe in zestien duels 30 punten. De achterstand op de koploper DHSC is zeven punten, maar de Rotterdammers hebben wel een wedstrijd minder gespeeld dan de Utrechtse promovendus. SC Feyenoord doet door de terechte zege nog steeds volop mee om de strijd om de tweede periodetitel. ‘’Maar daar zijn we niet zo mee bezig,’’verklaarde Frehe onlangs.

SC Feyenoord boekte de tweede overwinning op een rij. Voor de achtste maal won de ploeg een thuisduel op Varkenoord. SC Feyenoord presteert thuis beter dan op vijandelijke grond. SC Feyenoord wist tot nu toe slechts tweemaal een uitwedstrijd te winnen.

Sportclub Feyenoord toonde in de matig bezochte streekderby weer verschillende gezichten. Derhalve typeerde het in een wisselvallige wedstrijd een heel seizoen. De thuisploeg acteerde in de achterste linie degelijk, betrouwbaar en massief. In aanvallend opzicht ging het echter onzorgvuldig met de kansen om. SC Feyenoord was wel de ploeg die het duel naar zijn hand wist te zetten. Toch speelde de Rotterdamse equipe soms erg gehaast in balbezit. Het leek wel alsof de spelers eerder naar huis wilden gaan. De ploeg streed gepassioneerd voor een positief resultaat en maakte een gretige, volwassen en stabiele indruk. Frehe liet afgelopen dinsdagavond al aan ondergetekende weten dat zijn equipe nog meer stappen aan het maken is. Dat werd in het duel met de provinciegenoot af en toe duidelijk.

Capelle had veel overtredingen nodig om het Rotterdamse aanvalsspel te ontregelen. De bezoekende formatie werd vooral in de ‘omschakeling’ gevaarlijk. De inzet kon het gebrek aan voetballend vermogen niet verhullen. Capelle is dan ook niets meer dan een ordinaire degradatiekandidaat in de hoofdklasse A. Voetbaltechnisch gezien behoort het tot de mindere ploegen in deze afdeling.

Voor de tweede maal in de competitie wist SC Feyenoord het Capelle van de vertrekkende coach Ton van Bremen te verslaan en dat gebeurde met dezelfde cijfers. Opvallens is dat de gasten steeds kleine nederlagen moeten incasseren. Capelle miste overigens vier basisspelers. Van Bremen was dan ook niet te benijden. Zijn selectie is niet breed genoeg om een rol van betekenis te spelen in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal.

Direct vanaf het beginsignaal van arbiter Wiedijk zette SC Feyenoord Capelle op de eigen helft vast. Al na vier minuten gaf de thuisploeg voor het eerst een waarschuwingsteken. Junior Obiku zette de bal voor op Jeffrey Duijnstee, maar de spits, die het vizier in de derby niet op scherp had staan, zag zijn inzet echter door een Capelse verdediger tot hoekschop verwerkt worden. Amper zestig seconden later bleek Adil Akanioui eveneens niet in staat om zijn ploeg op een vroege voorsprong te zetten. Capelle stichtte in de beginfase ook een keer gevaar. Een hoekschop van Rutger de Bos belandde op het hoofd van middenvelder Eric Jansen en de bal verdween vervolgens niet in het doel van Rick van den Burg. Toch bleef SC Feyenoord het duel domineren. Na twaalf minuten vertaalde SC Feyenoord het overwicht in een mogelijkheid voor Duijnstee. De robuuste midvoor kopte de bal op aangeven van Junior Obiku vervolgens op de paal. Vlak daarna leverde een Capelse counter een mogelijkheid op voor de levensgevaarlijke Kevin van la Parra, maar de linksbuiten verzuimde een voorzet van Philippe den Hartog af te ronden. Van La Parra vocht overigens boeiende duels uit met SC Feyenoord-rechtsachter Matthew Jones.

Na ongeveer twintig minuten liet SC Feyenoord het opnieuw in de afronding afweten. Junior Obiku lanceerde de geroutineerde Khalid Rahli. Diens inzet leidde echter niet tot de 1-0 voor SC Feyenoord. Halverwege de eerste helft gold hetzelfde voor Duijnstee, die een schitterend pass van aanvoerder Jordy Dobber niet in klinkende munt wist om te zetten. Waarna diezelfde Duijnstee met een kopbal, na opnieuw een assist van Junior Obiku, vergat om de titelkandidaat de openingstreffer te bezorgen. In de 26e minuut deed het counterende Capelle bijna van zich spreken. Een vrije trap van linksachter Boris Letterie werd door Jansen echter niet achter SC Feyenoord-goalie Rick van den Burg geschoten.

Na een halfuur wisten de Rotterdammers weer een mogelijkheid af te dwingen. Junior Obiku zette de bal voor Duijnstee en laatstgenoemde vergat om de trekker over te halen. Vijf minuten later hield Capelle-goalie Massimo van Ewijk zijn ploeg op de been door een schot van Duijnstee onschadelijk te maken. Even later leidde een Rotterdamse corner niet tot een score voor de dominante partij. Rahli bracht Ali Ulusoy in stelling, maar de balvaardige middenvelder was niet in staat om de tussenstand op 1-0 te bepalen. Tijdens de slotfase van het aardige eerste bedrijf deelde SC Feyenoord eindelijk een mokerslag uit. Junior Obiku, die bij veel Rotterdamse aanvallen een inbreng had, lanceerde Adik Akanioui en de rechtsbuiten nam daarna de Capelse goalie Van Ewijk succesvol onder vuur. Akanioui maakte daarmee zijn zevende treffer van dit seizoen. En dus kreeg de thuisploeg waar het recht op had. Vlak voor de 1-0 verzuimde Rahli overigens om een assist van Duijnstee in rendement om te zetten.

In de tweede helft bleven de verhoudingen binnen de lijnen ongewijzigd. SC Feyenoord nam de bezoekende formatie uit Capelle aan den IJssel opnieuw in de houtgreep. Zestig seconden na rust kreeg de thuisploeg al een aardige mogelijkheid op de tweede treffer. Een vrije trap van Akanioui werd door de talentvolle Capelse ballenstopper Massimo van Ewijk echter fraai gepareerd. Hoewel SC Feyenoord het regionale treffen bleef domineren, werd Capelle tien minuten na de onderbreking nog wel gevaarlijk via Marvin van der Made. De aanvaller, die sinds de winterstop weer voor Capelle actief is, kopte de corner van De Bos echter niet achter SC Feyenoord-sluitpost Van den Burg. Na een uur spelen resulteerde het Rotterdamse grillige aanvalsspel in een kans voor Akanioui, die de voorzet van Rahli echter verzuimde om binnen te schieten.

Halverwege de tweede episode kwam Capelle, in strijd met het wedstrijdbeeld, verrassend langszij, nadat invaller Justin van Mullem Den Hartog wist te lanceren. De 1-1 gelijkmaker kwam dan ook uit de lucht vallen. Vervolgens was Capelle dicht bij een 1-2 voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerkant van Van la Parra werd echter niet afgerond door Jansen, die daarmee aantoonde dat hij veel kansen weet te missen. SC Feyenoord liet zich door de 1-1 niet uit het veld slaan. Want na vijf kwartier konden de Varkenoorders weer een feestje vieren. Kevin Patijn, die na blessureleed weer in de basis stond, lanceerde met een schitterende pass vanaf de eigen helft Rahli en de routinier maakte met een fraai schot zijn naam als goalgetter waar. De ex-speler van Rijsoord, die als een soort ‘valse spits’ acteert, mikte de bal achter Van Ewijk. Daarmee nam SC Feyenoord voor de tweede maal de leiding. Rahli voert de Rotterdamse topscorerslijst aan met acht doelpunten.

Vlak na de 2-1 wist Van den Burg overigens met een fraaie safe de aandacht op zich te vestigen door een vrije trap van Jansen met zijn vuisten weg te stompen. Tijdens het slotkwartier bleef de Sportclub opnieuw de toon zetten. Na ongeveer 77 minuten faalde Junior Obiku in de afronding door een voorzet van Akanioui niet binnen te schieten. Waarna invaller Jordi de Zwart, in het veld gekomen voor Duijnstee, een hoekschop van Rahli in de handen van de Capelse sluitpost Van Ewijk kopte. Vlak voor het scheiden van de markt werd SC Feyenoord nog een keer levensgevaarlijk. Van Ewijk liet zich echter niet verassen door een afstandsknal van Ulusoy. En dus behaalde SC Feyenoord een verdiende zege in het eenzijdige treffen tussen de twee teams uit het Rijnmond-gebied.

Tekst: Stephan van Hal
Foto: Patrick van Oeveren