Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Droomparken
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

In de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal heeft SC Feyenoord uitstekende zaken gedaan. De Rotterdammers, die in de eerste helft te opportunistisch speelden, wonnen op een sfeervol Varkenoord met 4-2 van DHSC uit Utrecht. De Varkenoordse brigade pakte de eerste overwinning van dit seizoen. Door de zege stijgt de ploeg naar de elfde plek op de ranglijst. SC Feyenoord pakte na twee nederlagen, in de laatste drie duels vijf punten.

SC Feyenoord moest in de eerste helft nog op gang komen, maar wist zich in de tweede helft te onderscheiden. SC Feyenoord combineerde dan ook uitstekend en sprong nu wel zorgvuldig met de kansen om. SC Feyenoord maakte duidelijk dat het over voetballend vermogen beschikt, net als tegenstander DHSC. In de eerste helft was de thuisploeg verdedigend  kwetsbaar en speelden de Rotterdammers in een te laag tempo. Na de onderbreking bleek SC Feyenoord in staat zich te herpakken. De gastheren gaven DHSC, dat veel kansen afdwong, een lesje in doelmatigheid. Positief was dan ook dat de ploeg achterin minder ruimte weggaf aan de balvaardige Utrechtse voorwaartsen. Het is te hopen voor SC Feyenoord dat de ploeg de komende wedstrijden opnieuw zijn gebruikelijke niveau haalt. Wellicht kan de ploeg dan wel strijden om promotie naar de Derde Divisie.

In de beginfase van de eerste helft werd DHSC al snel gevaarlijk. Een voorzet van de levensgevaarlijke Genaro Snijders werd echter niet afgemaakt door Marley Berkvens die de bal naast het Rotterdamse doel kopte. In de zesde minuut kreeg SC Feyenoord een aardige mogelijkheid om de ban te breken. Junior Obiku was echter niet in staat om de bal te controleren, nadat hij door een corner van Quincy Oosterom bijna op zijn wenken bediend werd. Amper zestig seconden later leverde een afstandsschot van de robuuste verdediger Jordy Dobber geen rendement op voor de thuisclub. Vervolgens zette DHSC SC Feyenoord onder druk. Toch kreeg de Utrechtse equipe pas in de 21e minuut een uitgelezen mogelijkheid om de openingstreffer aan te laten tekenen. SC Feyenoord-goalie Rick van der Burg wist een afstandsschot van Christian Gandu knap onschadelijk te maken. Halverwege de eerste helft sloeg DHSC wel toe. Imad Najah zette de bal voor op Emre Bal die vervolgens de goede daad verrichte door de bal in het Rotterdamse doel te deponeren: 0-1.

Veel tijd hiervan te genieten werd DHSC echter niet gegund. SC Feyenoord maakte in de 23e minuut al de gelijkmaker. Junior Obiku bracht Adil Akanioui in stelling die met een intikker het evenwicht wist te herstellen. Daarmee was de 1-1 dus een feit. Vervolgens faalden de bezoekers in de afwerking. Na een vlotte aanval schoot Berkvens de bal naast het domein van de Rotterdamse doelverdediger Rick van der Burg. Amper zestig seconden laten kreeg SC Feyenoord een aardige mogelijkheid om aan de leiding te komen. Een vrije trap van Oosterom werd echter gepareerd door DHSC-goalie Niels Willemse. Na een halfuur lieten de bezoekers het weer in de afronding afweten. Genaro Snijders bracht Bal in stelling, maar laatstgenoemde zag zijn inzet gekeerd worden door Van der Burg. Tien minuten voor rust vestigde diezelfde Varkenoordse sluitpost de aandacht op zich. Ditmaal stopte hij een inzet van ex-prof Rodney Sneijder die gelanceerd werd door Berkvens. Vlak voor het einde van de eerste episode kwam DHSC, dat de bal snel liet rondgaan, verdiend op een 1-2 voorsprong. Gandu behield het overzicht en bracht vervolgens Najah in stelling. De regisseur wist wel raad met het buitenkansje: 1-2. In de slotseconden van de eerste helft kreeg SC Feyenoord nog een aardige kans om de 2-2 te maken. Een hoekschop van Khalid Rahli werd door Joris van Eijck met een kopstoot echter niet tot doelpunt gepromoveerd. In de toegevoegde tijd vergat DHSC opnieuw opnieuw om zichzelf te belonen. Sneijder dook alleen op voor Van der Burg, maar de betrouwbare doelman pareerde zijn schuiver knap.

In de tweede helft ging SC Feyenoord uitstekend van start. Avidic legde de bal breed op Junior Obiku en de linksbuiten mikte de bal knap in het dak van het doel. Daarmee werd het dus 2-2. Vijf minuten na rust hield Van der Burg, een van de Rotterdamse uitblinkers, zijn ploeg op de been door een afstandsknal van Gandu fraai onschadelijk te maken. Waarna SC Feyenoord de opponent stevig onder druk zette. Het Rotterdamse overwicht leverde in de 63e minuut een kans op voor Rahli, maar de aanvaller bleek niet in staat om DHSC-sluitpost Willemse te verrassen. Vlak daarvoor leverde een combinatie van Jeffrey Winkelman en Gandu geen score op voor DHSC. Niet veel later mocht SC Feyenoord een penalty nemen nadat Obiku onderuit werd gehaald door een Ondiepse verdediger. Quincy Oosterom was zijn afmetingen in goud waard door de 3-2 voor zijn rekening te nemen. De bedrijvige middenvelder schoof de bal keurig in de hoek. In de loop van de jaren heeft hij zich tot een echte strafschoppenspecialist ontwikkeld. Daarna trachtte DHSC de bakens te verzetten.

Halverwege de tweede episode waagde DHSC-speler Snijders een poging ‘vanuit de tweede lijn’. Diens schot kon echter als ‘een afzwaaier’ worden getypeerd. Vlak daarna resulteerde een vrije trap van SC Feyenoord-middenvelder Sandin Avdic niet in de 4-2. In minuut nummer 71 zorgde SC Feyenoord weer voor gevaar. Na een snelle uitval bediende Akanioui Khali. Diens inzet belandde op de vuisten van de vijandelijke goalie Willemse. Na vijf kwartier versierden de Domstedelingen een vrije trap, nadat Matthew Jones een overtreding had begaan op Gandu. Het schot van Berry van ‘t Land belandde echter ver naast het domein van Van der Burg. In de slotfase ging DHSC op jacht naar de remise en SC Feyenoord gokte op de counter. Vier minuten voor het eindsignaal van de tegenvallende arbiter Prooi loste Schoonheim een schot dat gevangen werd door DHSC-sluitpost Willemse. Waarna SC Feyenoord 120 seconden voor tijd het duel in zijn voordeel besliste. Maker van de 4-2 was nieuweling Rahli die met een schitterende stiftbal de Utrechtse droom aan diggelen schoot. In de toegevoegde tijd vergat Redouan Boussoufi nog om de achterstand te verkleinen. Zijn lob verdween over het Rotterdamse doel.

En dus ging SC Feyenoord met een mooie zege op een goede tegenstander met de overwinning aan de haal. Volgende week zaterdag staat de volgende testcase van de Rotterdammers op het programma als de ploeg koploper DUNO zal gaan ontmoeten. Een zware klus want dan speelt de ploeg de tegen de koploper in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal!

Tekst: Stephan van Hal
Foto: RTV Utrecht / Menno Schilder