Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Droomparken
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

In de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal heeft SC Feyenoord uitstekende zaken gedaan. De Rotterdammers wonnen op eigen terrein knap van ‘s-Gravenzande met 5-1. Hoewel de score nog hoger uit had kunnen vallen, kon SC Feyenoord terugkijken op een uitstekend optreden. De thuisploeg, die de tweede zege van dit seizoen behaalde, combineerde uitstekend, toonde persoonlijke klasse en gaf weinig kansen weg. Ook vocht de ploeg met veel elan voor een positief resultaat. Opvallend was dat de SC Feyenoord weinig persoonlijke fouten maakte. Bovendien was de ploeg voldoende geconcentreerd en zeker niet gemakzuchtig. Al met al verdiende de ambitieuze equipe van Raymond Frehe dus een ruime voldoende. De ploeg speelde de beste wedstrijd van dit nog prille seizoen! Het is te hopen dat de SC Feyenoord-amateurs nu wel staat zijn om een goede serie neer te gaan zetten.

SC Feyenoord stijgt door de overtuigende winst naar de tiende plek op de ranglijst. De Rotterdammers vergaarden in zeven duels acht punten. De eerste vier thuisduels leverden de ploeg zeven punten op. Op vreemde bodem vallen de prestaties echter tegen. SC Feyenoord behaalde daarin een punt uit drie duels. SC Feyenoord maakte tot op heden dertien goals en moest twaalf doelpunten toestaan. Over twee weken speelt SC Feyenoord een uitwedstrijd tegen Capelle, dat na een flitsende competitiestart, negende staat in de rangschikking met maar een schamel punt meer dan de Varkenoorders. Capelle ging nog wel goed van start in deze competitie. De Capelse ploeg behaalde in de eerste drie confrontaties liefst zeven punten, maar in de laatste vier duels werden slechts drie punten gepakt. Dit weekend leed Capelle een 2-1 nederlaag tegen het hoog gerangschikte Katwijkse Rijnvogels.

De inbreng van ‘s-Gravenzande was te verwaarlozen. De dus tegenvallende gasten lieten zich de kaas van het brood eten en toonden een gebrek aan creativiteit. Voor SC Feyenoord was de bezoekende formatie dan ook een gewillig slachtoffer. Een ideale tegenstander om het vertrouwen op te vijzelen. Voor ‘s-Gravenzande wacht een moeilijk seizoen. De ploeg staat voorlaatste op de ranglijst en pakte in zeven duels pas vier punten. Dit weekend leidde het in Rotterdam de vijfde nederlaag van dit seizoen. De ploeg zegevierde pas in een wedstrijd en speelde een keer gelijk. Tot op heden scoorde het pas drie goals en kreeg het er al vijftien tegen. Cijfers die boekdelen spreken. De equipe van Richard Elzinga mist dan ook een topschutter die het verschil kan maken. Dat zei de coach onlangs al in het Rotterdamse Dagblad na het 0-0 gelijkspel tegen concurrent Rijsoord. Tegen SC Feyenoord werd dan ook duidelijk dat de ‘s-Gravenzandse defensie uitermate kwetsbaar kan zijn.

Op een regenachtig Varkenoord maakte SC Feyenoord in de beginfase al de pretenties duidelijk. Een gemotiveerd acterend Feyenoord nam ‘s-Gravenzande direct in de wurggreep. In de zesde minuut stichtte de thuisclub voor het eerst gevaar. Junior Obiku zette de bal voor op Adil Akanioui. Diens volley werd echter knap gepareerd door de vijandelijke doelman Jurrian Jouvenaar. In de tiende minuut dwong ‘s-Gravenzande de eerste mogelijkheid af. Spits Westhoff bracht met een scherpe voorzet Gijs Abbas in stelling die de bal net over het Rotterdamse doel kopte. Amper zestig seconden later verzuimden de gastheren weer op een 1-0 op voorsprong te komen. Sandin Avdic bediende Obiku, die de bal echter tegen het lichaam van Jouvenaar aanschoot. In de twaalfde minuut liet SC Feyenoord weer een aardige mogelijkheid onbenut. Een combinatie van Sandin Avdic en Jeffrey Duijnstee, voor het eerst in de basis, leverde een kans op voor Khalid Rahli. Diens inzet betekende echter opnieuw geen succes voor SC Feyenoord.

Na ongeveer een kwartier behoedde ‘s-Gravenzande-doelman Jouvenaar zijn ploeg voor een achterstand door een schot van Duijnstee knap te onderscheppen. De voormalige speler van VV Brielle werd gelanceerd door een schitterende pass van middenvelder Tim Schoonheijm. In de 19e minuut kreeg SC Feyenoord weer een aardige kans. Junior Obiku bracht Akaninoui in stelling. Zijn inzet werd opnieuw gekeerd door Jouvenaar die de bal vervolgens voor de voeten stompte van Duijnstee. Laatstgenoemde was echter niet in staat, om in tweede instantie, de openingstreffer aan te laten tekenen. Halverwege de eerste helft liet een oppermachtig SC Feyenoord vervolgens zien hoe het wel moet. Junior Obiku had met een prima voorzet een aandeel in de ook al fraaie openingstreffer van Akanioui: 1-0. De rechtsbuiten van SC Feyenoord schoof de bal netjes in het vijandelijke doel. En dus beloonde SC Feyenoord zich eindelijk voor hun aanvalsspel. Na ongeveer een half uur vertoonde ‘s-Gravenzande eindelijk bijna een teken van leven. Een hoekschop van Sander Koeleman belandde op het hoofd van Ardi Luijendijk, maar de centrumverdediger had het vizier niet op scherp staan. Hij kopte de bal over het domein van SC Feyenoord-goalie Rick van der Burg.

In de 32e minuut sloeg SC Feyenoord weer toe. Akanioui -hij had het net als Obiku regelmatig op zijn heupen- bracht met een voorzet Joris van Eijck in stelling. De linksachter van SC Feyenoord legde de bal terug op Duijnstee en de aanvaller schoot de bal netjes tussen de palen: 2-0. Tijdens de slotfase van de eerste episode bleef SC Feyenoord de tegenstander onder vuur nemen. In de 41e minuut was het dicht bij de derde Rotterdamse treffer. Duijnstee zag zijn stiftbal echter net over het doel van Jouvenaar belandden. Obiku was de man van de assist. Vlak voor de onderbreking deelde SC Feyenoord weer een enorme tik uit nadat Khalid Rahli, op aangeven van Duijnstee, de 3-0 liet noteren. Dat was ook de ruststand.

In de beginfase van het tweede bedrijf bleven de verhoudingen binnen de lijnen ongewijzigd. SC Feyenoord zocht met veel overleg de aanval en ‘s-Gravenzande beperkte zich tot counters. Vijf minuten na rust leverde het Rotterdamse aanvalsspel een afstandsschot van Schoonheijm op. De middenvelder mikte de bal echter in de handen van Jouvenaar. Vervolgens resulteerden twee hoekschoppen van Akanoui niet in doelkansen voor SC Feyenoord. Na een uur spelen bepaalde SC Feyenoord wel de tussenstand op 4-0. Een inzet van Obiku werd nog onschadelijk gemaakt door Jouvenaar, maar Rahli ontfermde zich succesvol over ‘de rebound’. De nieuweling van SC Feyenoord maakte zijn tweede goal van de middag en is inmiddels topscorer van SC Feyenoord. Hij scoorde in zeven duels al vier doelpunten. Vlak na de vierde Rotterdamse goal zag Obiku een voorzet knap gevangen worden door Jouvenaar. Halverwege de tweede helft vergat SC Feyenoord om de 5-0 te scoren nadat Duijnstee niet in staat was om een voorzet van Obiku af te ronden. Vervolgens paste SC Feyenoord-trainer Raymond Frehe twee verse wissels toe. Sanzio Dieterich loste Obiku af en Jordi de Zwart verving de vermoeide Duijnstee. In het slotkwartier bleef SC Feyenoord de partij domineren. Na ongeveer vijf kwartier kregen de ‘s-Gravenzanders toch eindelijk een aardige kans. Samet Dag zette de bal voor op Westhoff, maar de spits kopte echter niet raak.

In de laatste tien minuten bleef SC Feyenoord mogelijkheden scheppen. In de tachtigste minuut leidde een combinatie van Akanioui en Avdic niet tot rendement voor SC Feyenoord. Vervolgens mochten de gasten een strafschop nemen na een ongelukkige handsbal van Schoonheijm. Koeleman schoof de bal vervolgens netjes tussen de palen: 4-1. Het slotakkoord van SC Feyenoord liet echter niet op zich wachten. Sanzio Dieterich was verantwoordelijk voor de 5-1 nadat hij in de slotminuut met een heerlijk schot in de kruising het Rotterdamse publiek wist te verwennen. De invaller maakte toch al duidelijk dat hij een versterking kan zijn. Tijdens de slotfase maakte de nog jonge Luke Homan zijn opwachting voor collega Tim Schoonheijm. Vervolgens zochten beide teams in de stromende regen de kleedkamer op. Uitgelaten vierde SC Feyenoord vervolgens de overwinning. De zege wordt door de manschappen van Frehe in dank aanvaard!

Tekst: Stephan van Hal