Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Qurrent
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

De koploper in de eerste klasse b SC Feyenoord speelt aanstaande zaterdagmiddag om 12.00 uur een thuiswedstrijd tegen Heerjansdam. De bezoekers staan zevende op de ranglijst met 20 punten uit 14 duels. De ploeg won zesmaal een duel, ging zes keer onderuit en boekte twee gelijke spelen. VV Heerjansdam kwam afgelopen weekend niet in actie. Het treffen met VVGZ werd afgelast. Twee weken geleden speelde de ploeg 3-3 tegen DVC. Heerjansdam maakte toen een 3-0 achterstand ongedaan. Coach Patrick Kok melde na afloop dat zijn ploeg veerkracht heeft getoond. Het duel vond onder moeilijke omstandigheden plaats. “We speelden na rust ‘alles of niets’ en kwamen opportunistisch voor dag. In de eerste helft wilden we nog voetballen.”

De oefenmeester laat weten dat zijn ploeg wil meedoen in het ‘linkerrijtje’. “Aan het begin van het seizoen wilden we ons nog handhaven.” Toch vindt de coach dat zijn ploeg te weinig punten heeft gehaald tot nu toe. “We hebben moeite om de kansen te benutten. Kok verklaart dat zijn ploeg meedoet in een sterke eerste klasse. “We spelen op een lastig niveau.”

Hij is dan ook onder de indruk van SC Feyenoord. “Ze beschikken over voetballend vermogen en geven weinig kansen weg. SC Feyenoord staat niet voor niets bovenaan. Ze zijn de beste ploeg in de afdeling. Daarnaast zijn ze collectief sterk.”

Kok laat weten dat zijn ploeg het iedere tegenstander lastig kan maken. “Wij zijn ook collectief sterk en zeker geen counterploeg.” De coach hoopt dat het duel een kopie van de heenwedstrijd wordt, maar dan moeten we wel gaan scoren. We hebben toen flink wat kansen onbenut gelaten. Feyenoord was toen met 1-0 te sterk. Maar ik hoop dat we tegen SC Feyenoord, ditmaal wel, voor een stunt kunnen zorgen.” Kok hoopt dat zijn ploeg zaterdagmiddag druk naar voren kan zetten. “We gaan zeker niet achterover hangen. En we zullen geconcentreerd moeten spelen. En de ruimtes moeten gaan benutten. Ik vermoed dat SC Feyenoord het spel weer zal willen bepalen. Daar hebben ze ook de kwaliteiten voor.”

Kok kwam als speler onder meer uit voor de jeugd van SC Feyenoord en behaalde ook het eerste elftal. Als trainer heeft hij stage gelopen bij de A-junioren van de Varkenoordse vereniging. Hij is blij om Varkenoord weer te kunnen bezoeken.

Hij heeft een selectie van 19 man onder zijn hoede. “We hebben zestien spelers en drie keepers tot onze beschikking.” De gemiddelde leeftijd van de spelersgroep is ongeveer 25 jaar oud. Heerjansdam promoveerde het afgelopen seizoen van de tweede klasse naar de eerste klasse.

SC FEYENOORD

De SC is nog altijd de lijstaanvoerder in de eerste klasse b. De Rotterdammers verzamelden tot nu toe 41 punten in 15 duels. De brigade won 13 duels, leed geen enkele nederlaag en behaalde twee keer een remise. Twee weken geleden deelde de equipe van Raymond Frehe en Martin de Waard de buit met naaste belager VV Brielle: 1-1. SC Feyenoord gaf in de topper in de blessuretijd een 1-0 voorsprong weg. SC Feyenoord-verdediger Joris van Eijck kreeg in dat duel tweemaal geel en werd dus met rood naar de kant gestuurd. SC Feyenoord-coach Frehe kon na afloop wel leven met de tweede remise van dit seizoen. “Achteraf had je dit duel kunnen verliezen. Brielle verzuimde in de laatste seconden van de wedstrijd de 1-2 te maken. En we vergeten zelf om de kansen af te maken.”

De coach verwacht dat Heerjansdam reactievoetbal zal gaan spelen. “Ze zullen waarschijnlijk het veld klein willen maken. En het opportunistische Heerjansdam is een lastige en gedisciplineerde tegenstander voor mijn ploeg. Dat is in de eerste wedstrijd al gebleken.” SC Feyenoord heeft in ieder geval de intentie om komend weekend het spel te willen maken. “Dat is op ons lijf geschreven. En ik hoop daarna dat we niet slordig zijn in het afwerken van de kansen. Maar ik ben wel blij dat we makkelijk kansen creeren.”

Frehe merkt op dat hij natuurlijk zijn spelers waarschuwt voor onderschatting en gemakzucht van iedere tegenstander. De succesvolle oefenmeester heeft al talloze malen laten weten dat zijn ploeg voor het kampioenschap gaat. “We hebben een selectie die breed genoeg is om de titel te kunnen behalen.” De oefenmeester meldt dat hij over prima materiaal beschikt. “We horen niet voor niets bij de betere ploegen in deze afdeling.”

Op dinsdag 13 maart speelt SC Feyenoord voor de districtsbeker tegen ARC. Het duel vindt plaats om 20.00 uur. Frehe meldt dat zijn ploeg nog niet met die wedstrijd bezig is. “De competitie is belangrijker dan de regionale beker. Dus vanaf maandag gaan we pas aan de slag met ARC.”

Tekst: Stephan van Hal