Heineken
Adidas
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-Pepsi
Qurrent
Sponsor-AA
Sponsor-VLS
Sponsor-CWS
Sponsor-IVA

// Tumultueze slotfase; punten gedeeld

05 februari 2017 - 19:49

Sportclub Feyenoord heeft zaterdag verzuimd om Deltasport op een nederlaag te trakteren. De equipe van Cesco Agterberg gaf in de blessuretijd een late 1-0-voorsprong uit handen. Een redelijk combinerend Sportclub Feyenoord domineerde het grootste gedeelte van de confrontatie, maar liet het in de afronding afweten. Verdedigend verdiende de ploeg een tien met een griffel. De Rotterdammers maakten defensief een uitermate solide indruk. SC Feyenoord gaf weinig mogelijkheden weg. Op de inzet van de thuisploeg was eveneens weinig aan te merken. Het hoog gerangschikte SC Feyenoord won de meeste persoonlijke duels en raakte niet van slag door het fanatieke spel van de bezoekers. Subtopper Deltasport loerde op de counter en beperkte zich vooral tot verdedigen. De ploeg van Ton Pattinama slaagde er niet in om de pretenties waar te maken. Het oogt beter, dan het in werkelijkheid is.

Sportclub Feyenoord zette meteen de Vlaardingers onder druk. De thuisploeg probeerde vooral via de zijkanten kansen af te dwingen Het Rotterdamse aanvalsspel leverde na een kwartier een kans op voor Obiku, nadat hij in stelling werd gebracht door Lucas van Oeveren. De combinatie leverde echter geen succes voor de Varkenoorders op. Vervolgens werden de gasten in de 18e minuut voor de eerste keer gevaarlijk. Een voorzet van Edinho Pattinama werd echter door SC Feyenoord-goalie Rick van der Burg vakkundig gekeerd. Halverwege de eerste helft vergat Diego Liefden Deltasport met een kopstoot een 0-1-voorsprong te bezorgen. Daarna nam SC Feyenoord opnieuw de regie in handen. Na een half uur loste de ploeg een waarschuwingsschot via Ferry van Lare. Diens inzet werd echter door Deltasport-doelman Luigi Edson Nunes knap onschadelijk gemaakt. Tien minuten voor het rustsignaal had SC Feyenoord geluk dat een voorzet van Kadri Taha niet werd afgerond door Tiemen Noordam.

In de slotfase van het eerste bedrijf reeg Sportclub Feyenoord de kansen aaneen. In de 38e minuut leverde een afstandsknal van Tim Schoonheijm geen treffer voor de gastheren op. Vervolgens bracht Van Oeveren met een mooie vrije trap Norbruis in stelling. Diens inzet belandde echter niet in het vijandelijke doel. Daarna kreeg Junior Obiku het bijna op zijn heupen. De snelle linksbuiten bleek vanuit de tweede lijn niet in staat om Deltasport-doelman Nunes te verrassen.

In het openingskwartier van de tweede helft waren de hoogtepunten schaars. Deltasport werd eenmaal gevaarlijk via Edinho Pattinama die een vrije trap voorlangs het doel schoot van SC Feyenoord-doelverdediger Rick van der Burg. Namens de Sportclub Feyenoord leverde een inzet van de robuuste Adelmund geen Rotterdamse treffer op. De verdediger mikte een vrije trap in de handen van Deltasport-goalie Nunes. Halverwege de tweede helft slaagde Obiku er niet in om Norbruis alleen voor de vijandelijke keeper in scoringspositie te brengen. Na ongeveer 78 minuten was Sportclub Feyenoorder Van Oeveren bijna verantwoordelijk voor de openingstreffer. De aanvallende middenvelder zag, na een afgeslagen hoekschop, zijn schot gekeerd worden door Nunes, die een betrouwbare indruk maakte. En in de 80e minuut had Ferry van Lare namens de thuisploeg geen geluk in de afwerking nadat hij een voorzet van Van Oeveren naast het vijandelijke doel kopte.

In de boeiende slotfase van het tweede bedrijf vielen er uiteindelijk toch twee goals. Sportclub Feyenoord nam door een kopbal van Joris van Eijck, na een vrije trap van Van Lare, zestig seconden voor tijd een 1-0-voorsprong. Veel tijd hiervan te genieten werd de thuisploeg niet gegund. Na een lichte overtreding van Lucas van Oeveren mocht Deltasport in de blessuretijd een strafschop nemen. Edinho Pattinama, de zoon van de trainer, verschalkte vervolgens vanaf elf meter Van der Burg 1-1. Zodoende liep de Sportclub toch nog schade op. De ploeg gaf daarmee uiteindelijk de zege onnodig uit handen. Gelet op de verhoudingen binnen de lijnen, had SC Feyenoord een overwinning verdiend.

Sportclub Feyenoord behaalde in 15 duels 27 punten. De ploeg staat daarmee in de top drie van de rangschikking in de eerste klasse. Sportclub Feyenoord won acht duels, speelde driemaal gelijk en ging drie keer onderuit. In de laatste zeven duels, meetellend voor de tweede periode, behaalde de ploeg 13 punten. Kortom de tweede periode kan de ploeg op zijn buik schrijven.

Tekst: Stephan van Hal