Qurrent
Sponsor Adidas
Sponsor-Pepsi
Heineken
De Feijenoorder, Sponsor van Sportclub Feyenoord
Sponsor-IVA
Sponsor-AA
FRFC1908 Sponsor van Sportclub Feyenoord
Qurrent

// SC verliest nacompetitieduel

18 mei 2017 - 07:35

Sportclub Feyenoord is de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse slecht begonnen. De ploeg verloor op een sfeervol Varkenoord met 1-2 van Zuidvogels uit Huizen. De thuisploeg verzuimde in het eerste bedrijf de wedstrijd te beslissen. De ploeg liet het in de afronding van de kansen afweten. In de tweede helft kon SC Feyenoord geen indruk maken. De Rotterdammers leden veel balverlies en toonden een gebrek aan creativiteit en aan stootkracht. De tweede helft kende dan ook een rommelig karakter. In verdedigend opzicht was SC Feyenoord na rust kwetsbaar. De ploeg werd een aantal keren door snelle counters van de bezoekende formatie verrast. En dan te bedenken dat de gasten in de eerste helft amper gevaarlijk werden. Zuidvogels, dat opportunistisch voor dag kwam, legde dan ook de basis voor de zege in het laatste bedrijf.

Sportclub Feyenoord werd al in de openingsminuut gevaarlijk. Spelmaker Lucas van Oeveren loste een schot dat gekeerd werd door Zuidvogels-goalie Frank Mol. Na een kwartier dwong SC Feyenoord opnieuw een gevaarlijke mogelijkheid af. Een hoekschop van Van Oeveren belandde op het hoofd van Kristian Adelmund die echter niet in staat was om de openingstreffer aan te laten tekenen. Zuidvogels, dat bijzonder verdedigend speelde, was in de openingsfase niet in staat om SC Feyenoord-goalie Patrick Bentem op de proef te stellen. Halverwege de eerste helft zette SC Feyenoord de ploeg uit het Gooi nog meer onder druk. Het Rotterdamse offensief resulteerde in twee mogelijkheden voor Junior Obiku. De linksbuiten kopte allereerste een voorzet van Oeveren voorlangs het vijandelijke doel. Vervolgens bracht diezelfde Van Oeveren opnieuw de flankaanvaller uit een hoekschop in stelling. Obiku kopte de voorzet ditmaal naast het domein van de Huizer goalie Mol.

Daarna mocht Zuidvogels blij zijn dat een combinatie tussen Paul Norbruis en Lucas van Oeveren geen Rotterdams succes opleverde. Na een halfuur probeerde Joery Josee namens de gastheren vanuit de tweede lijn de vijandelijke doelman Mol te verassen. De middenvelder zag zijn inzet naast het Zuidvogels-doel belanden. Even later had SC Feyenoorder Lucas van Oeveren het bijna op zijn heupen. De spelmaker schoot, na een voorzet van Obiku, de bal echter in de handen van Mol. Tien minuten voor rust nam de thuisploeg verdiend met 1-0 de leiding. Daarbij had het wel de hulp van een Zuidvogels-speler voor nodig. Michel de Wit kopte na een vlotte Rotterdamse aanval de bal zijn eigen doel. Een verdiende voorsprong voor SC Feyenoord, dat de regie stevig in handen had. Desondanks wisten de bezoekers door een zondagsschot van Michiel Foppen vlak voor rust onverdiend op 1-1 te komen. SC-Feyenoord-goalie Patrick Bentem werd verrast door de inzet vanuit de tweede lijn die in de rechterhoek belandde.

In de eerste vijftien minuten van de tweede helft werden de toeschouwers niet verwend. Beide elftallen maakten veel afspeelfouten en haalden hun gebruikelijke niveau niet. En dus waren de twee teams afhankelijk van oprispingen. Na ongeveer een uur leidde een afstandsknal van Obiku niet tot een Rotterdamse treffer. In de 70e minuut bracht Zuidvogels-spelmaker Promes via een hoekschop Foppen in stelling. Diens inzet werd onschadelijk gemaakt door de geroutineerde doelman van de thuisploeg, Bentem. Amper zestig seconden later slaagde Rotterdammer Obiku er niet in om een solo met een lob af te ronden. Een kwartier voor tijd leverden twee afstandsschoten van respectievelijk Jaap Jong en invaller Wouter van den Berg geen rendement op voor de gasten.

In de 82e minuut kwamen de bezoekers vervolgens op een 1-2 voorsprong. Na een vlotte Huizer counter gleed routinier Ferry van Lare de bal ongelukkig in zijn eigen doel. Daarmee had Zuidvogels dus alle geluk van de wereld. Waarna SC Feyenoord via een slotoffensief op jacht ging naar gelijkmaker. Twee minuten voor tijd mocht Zuidvogels blij zijn dat Van Oeveren, na een assist van Joris van Eijck de bal keihard op de paal schoot. En daardoor kende SC Feyenoord dus een valst start van de nacompetitie. En is de hoofdklasse nog ver uit het zicht.

SC Feyenoord-trainer Agterberg wisselde drie spelers. Joris van Eijck, Rene Beute en Tim van Rheenen verschenen binnen de lijnen voor Bert de Windt, Tim Schoonheijm en Ferry van Lare.

Na afloop van de wedstrijd werden er nog strafschoppen, voor als ploegen gelijk eindigen, genomen. De serie werd met 6-5 gewonnen door de ploeg uit Het Gooi.

SC Feyenoord kan zich aanstaande zaterdag revancheren als het op bezoek gaat bij het Friese Buitenpost. En op dinsdag 23 mei ontvangt de ploeg om 20.00 uur op eigen grond Oude Maas. De opdracht is duidelijk. Beide duels moeten gewonnen worden en de ploeg is dus afhankelijk van de resultaten van de andere deelnemers in de nacompetitie.

Tekst Stephan van Hal